Voor de professional:

Advies of hulp nodig?

Bel rigo verffabriek
0255 54 84 48 OF Mail

< Terug naar het overzicht

Restauratie Oudste Effectenbeurs van Europa

Object:

Handelsbeurs, Antwerpen

Uitgevoerd door:

Schildersbedrijf ProReno en Wepaint

Aannemer: Denys Global bv

Opdrachtgever:

De Vlaamse Erfgoedkluis N.V., AG VESPA, De Sax bvba, Diepensteyn N.V. en Denys Global N.V.

Architect:

Architectenbureau ELD Partnership

Groothandel:

Wolf Jordan en Rigo Verffabriek

Toegepaste producten:

SKYN Maril lijnolie muurverf en TOPLIN Aflak Aqua Satijn 

Restauratie Oudste Effectenbeurs van Europa

De uitdaging:

Dit grote pand heeft sinds de jaren '90 leeg gestaan. Het gebouw krijgt nu een andere functie. Samen met de aannemer Denys zijn we op zoek gegaan naar passende kleuren, en een passende verf. De wanden zijn voorzien van een houtimitatie en de lijsten zijn behandeld met een lijnolieverf.

De architect was op zoek naar een verf leverancier die dit soort lijnolie verven in zijn assortiment heeft. Rigo verffabriek sloot hier bij aan.

De moeilijkheid was dat we met verschillende ondergronden te maken hadden: leem, gips, baksteen, metaal en hout. Het was een uitdaging om een passend systeem te vinden wat op een groot deel van deze ondergronden geschikt was en uiteindelijk met zo min mogelijk arbeid en zo min mogelijk verschillende  systemen aan te brengen was. Tijd was van belang. Het bestaande schilderwerk op het hout is gedaan met lijnolieverf. Tijdens de restauratie moesten er zoveel mogelijk dezelfde producten weer worden gebruikt. 

Ook historische kleuren moesten worden terug gebracht.

Ondergrond:

Bestaand leem stuc, gips, oud grenen, metaal

De oplossing:

Maril Lijnolie Muurverf werd in de eerste laag verdund met water zodat het in de verschilldende ondergronden beter zou hechten en een egale laag zou ontstaan. De tweede laag onverdund zorgde voor een perfecte dekking. Voor de aannemer was dit ook de perfecte oplossing, het scheelde namelijk een schildergang, ze hoefde in plaats van drie lagen nu maar twee lagen aan te brengen en was geschikt voor alle wanden en plafonds en verschillende ondergronden. Toplin Aqua is toegepast op het Houtwerk.

Toplin Aqua is oplosmiddel vrij, sneller droog dan Toplin en geeft de karakteristieke uitstraling van de lijnolieverf van vroeger. 

De toegepaste kleuren zijn allemaal met de hand gemaakt naar aanleiding van het door ons uitgevoerde kleurenonderzoek.

Het resultaat:

In 2016 is de restauratie van de handelsbeurs begonnen.

We hebben bijna iedere kleur speciaal gemengd voor de beurs. Dit was mogelijk omdat we een eigen kleurenmenger in dienst hebben. Dit was zeker een toegevoegde waarde voor dit project. 

De Handelsbeurs is eind 2019 toegankelijk voor publiek. Ze zijn nu in de afwerkingsfase. Enkele ruimtes zijn al gereed.

< Terug naar het overzicht