De genomineerden voor de achtste SHARE Award zijn maandagavond 24 augustus bekend gemaakt. De uitreiking van de Award is tijdens het Share congres op maandag 5 oktober; John Nederstigt, wethouder duurzame economie, reikt de Award uit. De vier genomineerden voor deze jaarlijkse Award houden zich bezig met producten gemaakt uit natuurlijke (biobased) grondstoffen.

De genomineerden

Rigo Verffabriek, IJmuiden: Hier groeit verf

Rigo Verffabriek gebruikt lijnolie voor de productie van verf. Lijnolie wordt uit de zaden van vlas geperst. Omdat vlas nog maar nauwelijks in Nederland wordt verbouwd, moest Rigo de lijnolie importeren uit Rusland en Canada. Daarom is Rigo Verffabriek drie jaar geleden zelf begonnen met het telen van vlas in Haarlemmermeer. Dit jaar is van de zaden van zeven hectare vlas 6000 liter lijnolie geperst, die wordt gebruikt in de verfproductie. De vlas wordt overigens niet alleen meer in Haarlemmermeer verbouwd. Ook op grond van Havenbedrijf Westpoort en Waternet, beiden in Amsterdam, wordt inmiddels vlas voor Rigo Verffabriek verbouwd.

Bambooder, Amsterdam

Bambooder, opgericht door Marc Bokeloh, verwerkt micro-(bamboe)vezels voor hoogwaardige biobased toepassingen, zoals houtpoeder-coatings, high-solid verven, 3D-woodprinting, biopolymeren voor de automotive en andere industrieën, composieten, papier, pallets en dergelijke.

Elke toepassing heeft haar eigen specifieke vezel, qua maat, lengte, dikte, kleur, geur en vochtgehalte. Bambooder onderzoekt of bamboevezels verwerkt kunnen worden in duurzame verf of gebruikt kunnen worden als materiaal voor 3D-printing.

StoneCycling, Amsterdam

StoneCycling maakt kwaliteits bakstenen van puin en productie-afval. De stenen kunnen ieder gewenst design krijgen.

Cofounder Tom van Soest focuste voor zijn eindopdracht voor de Design Academy in Eindhoven op circulaire aanpassingen van de bouwwereld. Indertijd stonden veel gebouwen leeg, de enige oplossing leek sloop. Tom van Soest zag het sloopafval niet als afval, maar als materiaal. Deze gedachte leidde tot de oprichting van StoneCycling in 2012. StoneCycling gebruikt sloop- en industrieel afval als ruwe materialen om producten te maken met een hogere waarde.

Composietbrug Schiphol Logistics Park (SLP), Schiphol

Rafail Gkaidatzis ontwierp in het kader van zijn afstudeeronderzoek aan de TU Delft een brug van biobased materialen. Hij heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar welke materialen gebruikt konden worden en de technische en financiële haalbaarheid daarvan. Vooral de samenstelling van de materialen maakt de brug innovatief en bijzonder.

Rafail ontwierp de brug in samenwerking met Schiphol Logistics Park (SLP), dat momenteel wordt ontwikkeld. De biobased brug komt tussen het Ringdijkpark en de Naritaweg op SLP te liggen. Zo kunnen de werknemers van SLP gebruik maken van het groene park en kunnen de bewoners van de dijk via de brug en het bedrijventerrein naar de bushalte op SLP.

Award winnaars in voorgaande jaren zijn: Joost Valk Architectuur, Shell Thiocrete, Park 20|20 CV, Nijssen Recycling BV en de Coöperatieve Vereniging Miscanthusgroep U.A. Zij dragen met hun innovaties en voortrekkersrol bij aan de transitie, de omschakeling naar een circulaire economie.                                                

SHARE Haarlemmermeer

Haarlemmermeer is een dynamische gemeente, waar veel ruimte is voor duurzame innovatie en ondernemerschap. De SHARE Award wordt sinds 2010 uitgereikt aan een bedrijf of organisatie dat hierin uitblonk. Ieder in Haarlemmermeer gevestigd bedrijf kan zichzelf of een ander bedrijf aanmelden voor deze Award.

SHARE staat voor Sustainable Haarlemmermeer Real Estate en is een initiatief van de Haarlemmermeerse wethouders John Nederstigt en Adam Elzakalai en het bedrijfsleven. Doel is het samen brengen en delen van visies, kennis en ervaring op het gebied van circulaire economie en het inspireren van bedrijven om hier deel van uit van te maken. De founders van SHARE 2015 zijn Rabobank regio Schiphol, SADC, Schiphol Group, Bouwland, Schenk Makelaars en Dura Vermeer. Zij organiseren onder de vlag van SHARE jaarlijks een duurzaam netwerk event met een actueel en inspirerend programma.

Congres

Tijdens het achtste SHARE congres staat de circulaire economie centraal: een economie waarbij sprake is van sluitende ketens, waarbij geen fossiele grondstoffen worden gebruikt, maar producten zoveel mogelijk worden gemaakt van herbruikbare materialen en onderdelen die eenvoudig gescheiden kunnen worden. Ook is er sprake van nieuwe bedrijfsconcepten, waarbij de consument niet het product koopt, maar het gebruik ervan.

Verder biedt SHARE dit jaar een podium voor start ups in de circulaire economie. Tijdens de SHARE OPEN SPACE SESSIES pitchen een aantal speciaal geselecteerde start ups hun business cases en vindt match making plaats tussen starters en ervaren ondernemers.

Theo maakt verf

Theo maakt verf