RIGO Verffabriek werkt samen met Buro Belén, Avans Hogeschool en Rubia Natural Colours e.a. in een zoektocht naar de mogelijkheden van het aankleuren van verf met natuurlijke kleurstoffen. Een uniek project, omdat verf eigenlijk wordt aangekleurd met pigmenten, mineraal of synthetisch, en niet met kleurstoffen.

Kleuren zijn bepalend voor ons interieur. We doen ons best om de juiste kleuren uit te kiezen en die te behouden. Maar in de natuur zijn kleuren geen moment hetzelfde. Uit onderzoek blijkt dat natuurlijke kleuren in onze woonomgeving een positieve invloed hebben op ons welzijn.

Het project Levende Kleuren doet onderzoek naar de mogelijkheden om natuurlijke kleurveranderingen te gebruiken in interieurproducten met de nadruk op verf en textiel. Het onderzoek naar natuurlijke kleurstoffen moet technische en chemisch kennis over het gedrag van natuurlijke (plantaardige) kleurstoffen opleveren maar ook leiden tot vernieuwende, moderne en duurzame ontwerpen voor producten in onze woonomgeving. Het project is een samenwerking tussen Avans Hogeschool (onderzoek en onderwijs), buroBELÉN (art-direction) en diverse bedrijven en ontwerpers die verbonden zijn aan dit project zoals Rubia natural Colours, Amsterdams Grafisch Atelier (AGA), Textiellab, RIGO verffabriek en Febrik. Het project wordt gesubsidieerd door RAAK-SIA.

Tijdens de Dutch Design week 2015 tonen we de resultaten van het project in het van Abbe museum aan de hand van verschillende toepassingen en in meerdere installaties die een setting creëren en de potentie van Levende Kleuren in het interieur laten zien. Een verkleurkaart, behang, levende muren en een collectie textiel vormen samen een nieuw landschap voor de binnenruimte.

http://www.ddw.nl/evenement/144