FAQ’s

Lijnolieverf is een product waarbij het bindmiddel is vervaardigd vanuit drogende lijnolie. De olie wordt gewonnen uit vlaszaad, een onuitputtelijke natuurlijke bron. Lijnolie is de best drogende natuurlijke olie. Lijnolieverf werd tot de jaren 60 op grote schaal gebruikt. Door de ontwikkeling van plastic vanuit de chemische industrie is een sneller drogende alkydharsverf ontwikkeld.

De lijnolieverf hecht zeer goed op bestaande traditionele verflagen. Veel beter dan de huidige producten volgens de VOS-wetgeving van 2010.

De hechting komt wel wat later op gang. Lijnolie verf droogt door opname van zuurstof (oxidatieve droging). Dit drogingproces verloop langzamer en is een continu proces. Dit komt de elasticiteit en levensduur ten goede.

Na het openen van de verpakking is het verstandig deze goed luchtdicht te houden. Het is na gebruik aan te bevelen de randen van het blik en de deksel goed te reinigen. Vervolgens kan de verpakking worden gesloten. Draai vervolgens de verpakking even om. Hierdoor wordt deze luchtdicht afgesloten en voorkomt u velvorming. Zo blijft de verf langer goed.

Schilderen met lijnolieverf vraagt enige gewenning en oefening.

Strijk lijnolieverf niet te dik en verdeel het product goed. Het beste resultaat met een oplosmiddelhoudende lijnolieverf wordt behaald met een natte laagdikte van maximaal 80 µm.

Bij waterverdunbare lijnolieverven is het aan te bevelen een laagdikte aan te brengen van minimaal 100 µm. Lijnolieverf heeft een groot uitstrijkrendement.

Wij adviseren bij natte laagdiktes een kammetje te gebruiken om de aangebrachte verf te controleren op de juiste laagdikte.

Breng op kaal hout altijd minstens drie verflagen aan. Daarnaast adviseren wij om de liggende delen van kozijnen en ramen te voorzien van een extra grondlaag.

Lijnolieverven worden het best met de kwast aangebracht. Verf aanbrengen met een roller geeft een roleffect (sinaasappeleffect). Indien men toch wil rollen raden wij een Anza Vilt roller aan. Vóór aanvang van het schilderen dient de roller eerst te worden omwikkeld met schilderstape. Hiermee worden losse pluisjes verwijderd.

Voor het kwasten adviseren wij een stuggere kwast van varkenshaar. In het ideale geval een kwast waarmee eerst grondverf is aangebracht.

De kwasten worden het beste bewaard in een kwastinette met ruwe lijnolie. Deze bevat houders om kwasten op te hangen tot aan de bus van de haren. Hierdoor blijven de haren recht. Door de ruwe lijnolie blijven kwasten mooi en lang houdbaar.

Als lappen of keukenpapier met lijnzaadolie/lijnolieverf op een hoop worden gelegd kan er een exotherme chemische reactie optreden, met warmteontwikkeling tot gevolg. Dit heet ‘broei‘ en kan leiden tot brand. Advies is daarom om lappen en doeken waar lijnzaadolie in zit, vlak op te hangen en deze te laten drogen.

Voor het herstellen van houtrotschades wordt gebruik gemaakt van epoxy houtreparatiepasta welke worden hersteld volgens de voorschriften van de betreffende fabrikant. Wij adviseren na droging van de reparatiepasta op de toegepaste plekken mechanisch te schuren. Vóór het gronden wordt het hout ontvet met een scherp oplosmiddel zoals Thinner. Door het uitzweten van amine uit de epoxy reparatiepasta kunnen droogproblemen ontstaan. Ook kan sprake zijn van verkleuring van de eindlaag.

TOPLIN en LINAL worden het beste verdund met maximaal 5 procent LYNOTYN universele verfverdunner. Ook kan gebruik worden gemaakt van zuivere gomterpentijn.